«حذف کنکور»؛ شعاری جذاب اما ناممکن
کنکور قاعدهای است برای رقابت بر سر دسترسی به منبع محدودی به نام «امکانات آموزشی باکیفیت». بر این اساس تا زمانی که تعداد متقاضیان بیشتر از امکانات باشد، حذف آن ناممکن است اما امکان اصلاح آن فراهم است. تغییراتی نظیر «توجه به سابقه تحصیلی» نیز عملاً معادل «تقطیع» کنکور و توزیع آن در مقاطع تحصیلی پایینتر است و نه حذف آن.
به گزارش ایسکانیوز به نقل از عیارآنلاین، کنکور سال ۱۳۹۶ در حالی به سرانجام خود نزدیک میشود که چالش کنکور همچنان پابرجاست. عدهای آن را مانع تحقق اهداف تربیتی دوره آموزش عمومی میدانند، برخی به جهت اضطراب آفرینیاش با آن مخالفاند، برخی چهارگزینهای بودنش را زیر سؤال میبرند، برخی با سنجش مقطعیاش مخالفاند و الیآخر.
اغلب مخالفان کنکور شعاری واحد دارند؛ «حذف کنکور»! این عبارت، آرمانشهر بدون کنکوری را در ذهن شنونده ترسیم میکند که در آن همگان میتوانند هر رشته و هر دانشگاهی را برای تحصیل انتخاب کنند. شیرین و جذاب بودن تصویر نهفته در این شعار نیز به تکرار این عبارت در فضای رسانهای دامن میزند. شاید بتوان گفت که امروزه حذف کنکور، مطالبهی مشترک و فراگیر دانشآموزان، اولیا و بسیاری از کارشناسان و مدیران نظام آموزشی است.
اولین مواجهه منطقی با هر پیشنهاد و مطالبهای، پرسش از «امکان تحقق» آن است و این مورد نیز مستثنی نیست. بر این اساس اولین سؤال و شاید مهمترین سؤال در مواجهه با مطالبه حذف کنکور این خواهد بود؛ آیا حذف کنکور یا تحقق آرمانشهر بدون کنکور ممکن است؟
پاسخ به پرسش کلیدی فوق درگرو درک ماهیت کنکور و چرایی وجود آن است. اینکه کنکور چیست و از کجا آمده است. کنکور قاعدهای است برای رقابت بر سر دسترسی به منبع محدودی به نام «امکانات آموزشی باکیفیت». همانطور که تعداد صندلیهای سالن سینما محدود است و «اول بودن در خرید بلیط» سازوکاری برای اولویتبخشی به متقاضیانِ تماشای فیلم است، کنکور نیز سازوکاری برای اولویتدهی به خیل افرادی است که بهطور مثال متقاضی دریافت آموزشهای پزشکی هستند.
اگر از زاویه فوق به مقوله کنکور بنگریم، موضعگیری در قبال «امکان حذف کنکور» سهل خواهد بود. با توجه به اینکه الف) همواره با سطوح متفاوتی از ارائه خدمات آموزشی مواجهیم و ب) حتی اگر سطح کیفی خدمات تا حد زیادی یکسان شود، کمیت خدمات قابلارائه با محدودیت مواجه است، تا زمانی که تعداد متقاضیان بیشتر از تعداد صندلیهای باکیفیت دانشگاه باشد عملاً امکان حذف ماهیتی به نام کنکور وجود نخواهد داشت اما میتوان شیوهی آن را اصلاح نمود.
در مواجهه با چالش کنکور راهکارهایی نظیر «توجه به سابقه تحصیلی» نیز ارائهشده است که شاید در افواه از آنها بهعنوان بدیل کنکور یاد شود. اگرچه همانطور که در بالا نیز اشاره شد، با تغییرات اینچنینی در سازوکار نظام پذیرش دانشگاهها میتوان مؤلفههایی نظیر مقطعی بودن، چهار گزینه بودن و اضطراب آفرین بودن کنکور را تحت تأثیر قرارداد اما در نگاه کلان، این جنس از تغییرات عملاً معادل «تقطیع» کنکور و توزیع آن در مقاطع تحصیلی پایینتر است و نه حذف کنکور. ضمن اینکه این تغییر، چالشهای اجرایی برگزاری کنکور را چندین برابر مینماید که این امر نیز جای بررسی دقیقتر کارشناسی دارد.
همچنین با تکیهبر فناوری اطلاعات نیز میتوان تحولی جدی در فرآیند آموزش رقم زد و از این رهگذر میزان تقاضا برای ورود به دانشگاه و بهتبع آن میزان التهاب اجتماعی این رقابت را کاهش داد اما مجدداً چون بهرهبرداری از «امکانات آزمایشگاهی ویژه» و نیز بهرهمندی از مشاوره علمی «اساتید برجسته» همچنان منبع محدودی است، رقابت بر سر آن از بین نخواهد رفت و این یعنی همچنان کنکور ادامه خواهد داشت.
با توجه به توضیحات فوق به نظر میرسد حذف ماهیت کنکور امری ناممکن است و رفع آسیبهای مدل کنونی آن از این مسیر ممکن نیست. بر این اساس، حتی اگر پذیرش این واقعیت با ذائقهی عمومیِ ما سازگار نیست، پیشنهاد میشود حداقل برای مدتی، حذف کنکور بهعنوان تنها راهحل مواجهه با چالش کنکور معرفی نشده و حتی بهصورت عامدانه نفیشده و به حاشیه رانده شود تا از این رهگذر، فضای فراختری برای تأمل و ایدهپردازی و ارائه راهحلهای اصلاحی فراهم شود.