اگر در رشتۀ مورد علاقۀتان پذيرفته نشديد: نااميد نشويد
طي روزهاي آتي، اسامي پذيرفتهشدگان دانشگاهها و مراکز آموزش عالي در آزمون سراسري سال 97 اعلام ميشود، بدون شک، تعداد قابل توجهي از داوطلبان در رشته محل ايدهآلشان پذيرفته نميشوند و همچنين داوطلباني که انتخاب محدودي داشته و فقط رشتههاي ايدهآلشان را انتخاب کردهاند، احتمال دارد که اصلاً در هيچ رشته محلي پذيرفته نشوند. اين دسته از دوستان بايد مواظب باشند که دچار نااميدي نشوند؛ زيرا قرار نيست که ما در زندگي فقط به خوشيها تکيه کنيم و انتظار داشته باشيم که همه چيز مطابق ميلمان پيش برود. اگر امروز در رشتۀ مورد علاقۀمان پذيرفته نشديم، اين به معناي پايان همه چيز و باختن در زندگي نيست، بلکه به اين معناست که ما در اين برهه از زمان، به بخشي از اهداف يا آرزوهايمان دست نيافتهايم؛ پس به جاي آنکه بگوييد “من کم آوردهام” و خود را در امواج نااميدي غرق کنيد، راههاي غلبه بر نااميدي را فرا بگيريد و خود را از بن بست ياس نجات دهيد.
در زمان حال زندگي کنيد
به جاي آنکه دايماً به “اي کاشها”بپردازيد و افسوس بخوريد يا در رؤياي آينده باشيد، در زمان حال و موقعيت کنونيتان تمرکز کنيد. طي اين هفته هر روز به مدت دو ساعت سعي کنيد که فقط روي حال تمرکز کنيد و در اين دو ساعت، هر وقت به چيزي غير از زمان حال فکر کرديد، روي يک برگ کاغذ ضرب در بگذاريد. آنگاه افکارتان را به هر آنچه که در زمان حال انجام ميدهيد، معطوف کنيد. اگر به اين نکته فکر ميکنيد که چطور به دوستان و آشنايانتان بگوييد که در رشتۀ مورد نظرتان پذيرفته نشديد، روي کاغذ ضرب در بزنيد. اگر به اين موضوع فکر ميکنيد که اقوامتان دربارۀ شما چه فکر خواهند کرد، روي کاغذ ضرب در بزنيد اگر به اين نکته فکر ميکنيد که اي کاش سال گذشته کمتر کوتاهي ميکرديد و با جديت بيشتري درس ميخوانديد، روي کاغذ ضرب در بزنيد، و حتي اگر به اين موضوع فکر ميکنيد که پس از پايان دو ساعت، چه کاري بايد انجام دهيد، باز هم روي کاغذ ضرب در بزنيد؛ چون شما حق داريد که فقط در زمان حال باقي بمانيد ( تنها زماني که متعلق به شماست و ميتوانيد از آن با فعال بودن و تلاش کردن، بهره ببريد). حال لازم است که سعي خود را به کار بريد تا هر روز تعداد ضرب درهايي که روي کاغذ ميزنيد، کاهش يابد. در پايان هفته بايد در اين زمينه پيشرفت داشته باشيد؛ اما چرا بايد از زمان حال بهره کافي برد؟ زيرا واقعيت غير قابل انکار اين است که هيچ چيز در زندگي جاودانه نيست؛ پس بهترين راه اين است که به هر آنچه در زمان حال اتفاق ميافتد، واکنش نشان دهيد، و نه به گذشته فکر کنيد و نه غرق آيندهاي نامعلوم شويد؛ البته اين بدان معنا نيست که نبايد براي آينده برنامهريزي داشت، بلکه نبايد خود را براي حوادث پيش آمده نگران کنيد و زجر دهيد؛ در واقع لازم است که براي آينده خود به صورت منطقي برنامهريزي کنيد، اما از زمان حال نيز لذت ببريد.
از خود سؤال کنيد “چه کاري در اين شرايط جواب ميدهد؟”
حتي زماني که احساس ميکنيد هيچ کاري از دستتان برنميآيد، به دقت فکر کنيد. مطميناً يک راه پيدا ميکنيد که به شما در اين زمينه کمک کند. حال چگونه ميتوانيد آن را به کار بنديد؟ با مطرح کردن اين سؤال، خودتان را از دايره منفيگراييهايي نظير “واقعاً نااميد کننده” است، نجات دادهايد و ميتوانيد روي نکات مثبت تمرکز کنيد. به اين طريق، راهي را پيدا کردهايد که شما را به نتيجه ميرساند و راهي را به شما نشان ميدهد که بتوانيد از نااميديها نجات پيدا کنيد.
براي مثال، دربارۀ رشته محلي که پذيرفته شديد، بيشتر مطالعه کنيد. سراغ استادان و فارغالتحصيلان موفق رشته مورد نظر برويد و نقاط اشتراک روحي و شخصيتي خود را با رشته مورد نظر بيابيد. گاهي اوقات، شهري که در آن پذيرفته شدهايد، داراي ويژگيها و امکاناتي است که ميتوانيد از آن امکانات بهره ببريد و به موفقيتهاي قابل توجهي دست يابيد.
اگر در هيچ رشتهاي پذيرفته نشديد و هدف شما شرکت در آزمون سراسري سال آينده است، با در نظر گرفتن اهداف کوچکتر، در به دست آوردن هدف اصليتان کوشا باشيد. هر پيروزي کوچکي را که در جهت هدف نهاييتان است، به روشي منطقي و پرمعنا جشن بگيريد؛ چرا که در نظر گرفتن اهداف کوچک به عنوان پلههايي براي رسيدن به هدف غايي، علاوه بر ايجاد حس تنوع، احساس پيروزي را در شما تشديد ميکند.
بگذاريد مشکلات و موانع، ارادهتان را تقويت کند
به مشکلات به عنوان دري گشوده در جهت رسيدن به خواستههايتان و هر آنچه که بايد به خودتان ثابت کنيد، بنگريد. از مواجه شدن با مشکلات خوشحال باشيد؛ زيرا بدون آنها چگونه به کمال خواهيم رسيد؟
هنگامي که احساس ميکنيد که مشکلاتتان مثل يک درِ چرخان است و مدام رو نشان ميدهد، از افراد موفقي مثل “توماس اديسون” الهام بگيريد ؛ افرادي که نامشان هميشه زنده است و با تمام مشکلاتي که داشتند، هرگز تسليم نشدند. هرگاه از مشکلات ساير افراد آگاه شويد که با تلاش و کوشش و در گذر زمان بر آنها غلبه کردهاند، ديدِ بازي نسبت به مشکلات خود خواهيد داشت و آنها را مواردي جزيي و رفع شدني ميپنداريد.
“هياهو” را کنار بگذاريد و ساده سازي را رواج دهيد
زماني که براي حل مشکلي در حال تلاش هستيد، ممکن است آن قدر درگير يافتن راه حل شويد که ناخواسته کارهاي جانبي بسيار زيادي را به آن اضافه کنيد و با خودتان هم تصور کنيد که ممکن است اين موارد به شما کمک کنند. اگر نگاهي به سايتهاي اينترنتي انداخته باشيد، پر است از تبليغاتي نظير “ما ورود شما را به دانشگاه آسان ميکنيم”، “موفقيت شما در دستان ماست” و … اين قبيل موارد، تنها به عنوان هياهو حساب ميشوند، و بايد بدانيد که حتي خواندن آنها هم ممکن است وقت شما را تلف کند. اين طور آگهيها فقط وقت شما را تلف کرده و پولهايتان را به تاراج ميبرند. آنها هيچ اهميتي به موفقيت يا شکست شما نميدهند.
البته بيشتر افراد، زماني که از روند کند کار خود خسته ميشوند، معمولاً به چنين مواردي روي ميآورند و به تبليغاتي نظير “اين همان چيزي است که شما نياز داريد” و “ما همه چيز را براي شما آسان کردهايم” توجه ميکنند. اگر آينده نگر باشيد، ميتوانيد به خوبي پيشبيني کنيد که اگر يک سال خودتان تلاش کنيد، آن وقت، فراتر از تمام اين پيشنهادهاي گوناگون و فريبنده، منفعت بيشتري عايدتان خواهد شد.
ببينيد چه چيزي در زندگيتان اولويت دارد، ابتدا همان را انجام دهيد. هر کاري که وقت و هزينه شما را تلف ميکند و هيچ حاصلي برايتان در بر ندارد، بايد از برنامه زندگيتان حذف شود.
بيشتر افراد، زماني که از روند کند کار خود خسته ميشوند، به تبليغاتي نظير “اين همان چيزي است که شما نياز داريد” و “ما همه چيز را براي شما آسان کردهايم” توجه ميکنند، اما اگر يک سال خودتان تلاش کنيد، آن وقت، فراتر از تمام اين پيشنهادهاي گوناگون و فريبنده، منفعت بيشتري عايدتان خواهد شد
دربارۀ رشته محلي که پذيرفته شديد، بيشتر مطالعه کنيد. سراغ استادان و فارغالتحصيلان موفق رشته مورد نظر برويد و نقاط اشتراک روحي و شخصيتي خود را با رشته مورد نظر بيابيد. گاهي اوقات، شهري که در آن پذيرفته شدهايد، داراي ويژگيها و امکاناتي است که ميتوانيد از آن امکانات بهره ببريد و به موفقيتهاي قابل توجهي دست يابيد .
هفته نامه پیک سنجش