درست است که با خواندن دقیق و یادگیری اصولی و درک عمیق، ۹۰ درصد از راه مطالعه را میپیماییم؛ اما باید حواسمان باشد که اگر ۱۰ درصد باقی مانده مسیر تا مقصد نهایی را ادامه ندهیم، عملاً به هدف نرسیدهایم و کل تلاش انجام شده، بیفایده خواهد بود؛ به بیان ساده، بیشتر آنچه را که در زمان مطالعه به دست آوردهایم، براحتی بر باد میدهیم.
مرور هدفمند و سازمان دهی شده، اساسیترین عامل حفظ مطالب خوانده شده است؛ زیرا اطلاعات مهم حافظه کوتاه مدت را، که هنگام مطالعه به دست آمده است، به حافظه بلند مدت منتقل مینماید و باعث میشود که زمان پایداری مطالب خوانده شده در حافظه افزایش یابد.
مرور، یکی از قسمتهای مهم مرحله بعد از مطالعه است؛ یعنی پس از اینکه خواندن، یادگیری و درک کامل صورت گرفت، مرور شروع میشود. در واقع مرور، عامل یادگیری نیست، ولی یادآوری را تضمین میکند.
مرور و نحوۀ صحیح آن برای داوطلبان کنکور اهمیت بیشتری دارد؛ چون کنکور مثل شب امتحان نیست و داوطلبان نمیتوانند همۀ مطالبی را که در آزمون سراسری میآید، شب آخر مرور کنند؛ بنابراین، لازم است که بعد از مطالعه صحیح و اصولی، مطالب مطالعه شده مرور شوند تا در روز کنکور در حافظه بلندمدت بمانند و براحتی قابل یادآوری باشند.
مرور میتواند به سه شکل زیر صورت پذیرد:
۱- مرور از روی جزوه و کتاب: در این نوع مرور، داوطلب، مطلب را از منبع اولیه مجدداً مرور میکند. یقیناً حتی اگر فقط مطالب مهم و قسمتهایی که علامت زده شدهاند نیز مطالعه شوند، باز هم مرور از روی جزوه زمان زیادی را صرف خواهد کرد.
۲- مرور با تست: میتوان با زدن تست، ضمن حفظ آمادگی مطالب مورد مطالعه، آن را مرور کرد؛ اما مرور با تست نمیتواند جامعیت مطلب را تضمین کند؛ یعنی ممکن است بخشی از مطلب یا نکاتی وجود داشته باشند که در مجموعه تستی که زده می شود، مورد سؤال قرار نگرفته باشد.
۳- مرور از روی الگوی یادآوری (خلاصهنویسی): این نوع مرور، کاملترین و مطمینترین و نیز سریعترین شکل مرور است. در این نوع مرور، شما باید الگوی یادآوری فصل مورد نظر را در ذهن خود رسم کنید و سعی کنید که تمامی قسمتها را یادآوری کنید .این کار باعث میشود تا شما تمامی مطالب را مرور کنید و مطلبی از قلم نیفتد. البته بعد از مرور الگو، میتوانید تعدادی تست (به تناسب زمان و مبحث) نیز بزنید.
ضمناً فاصله زمانی مرور نیزاهمیت بسیار زیادی دارد.طبق تحقیقات صورت گرفته، مطالب باید یک روز بعد از مطالعه مجدداً مرور شوند. تا یک هفته بعد از مطالعه، مطالب در حافظه ما وجود دارد، اما یک هفته بعد از مطالعه باید آن مطالب را مجدداً مرور کرد. سومین مرور، یک ماه بعد است، و اگر مطالب، چهار ماه بعد مرور شوند، بیشتر جزییات در حافظه ما باقی خواهند ماند. شما میتوانید برای تنظیم دقیق این فواصل زمانی از یک تقویم استفاده کنید تا در روز مرور، آن را به طور کامل انجام دهید.
* هفته نامه پیک سنجش