تاثیر سهمیه مناطق و ایثارگران در انتخاب رشته کنکور سراسری
حدود 50 سال پیش اعمال سهمیه در کنکور سراسری انجام شد. هدف از گروه بندی داوطلبان با سهمیه بندی های گوناگون دارای دو بعد میباشد, بعد اول ایجاد فرصتی برابر برای داوطلبانی که به امکانات اموزشی دسترسی نداشته و در بعد دیگر بهره مندی ایثارگران , خانواده شهدا و جانبازان از شانس قبولی بیشتر در دانشگاه میباشد. در طی مدت این 50 سال سهمیه های کنکور دست خوش تغییرات بسیاری بوده که اخرین تغییری که شاهد ان بوده ایم تاثیر سهمیه 5 درصدی ایثارگران در کنکور 96 میباشد.
سهمیه هر داوطلب در کارنامه کنکور سراسری درج میشود. به این علت که اکثر داوطلبان کنکور سراسری از سهمیه های مختلف و تاثیر آن در انتخاب رشته کنکور سراسری اطلاع دقیقی ندارند. در این مقاله تصمیم بر آن گرفتیم که تمامی سهمیه های تاثیر گذار در کنکور سراسری از قبیل سهمیه ایثارگران و جانبازان , سهمیه مناطق , سهمیه خانواده شهدا و سهمیه بهیاران را بررسی کرده و به تاثیرات سهمیه ها در انتخاب رشته کنکور سراسری اشاره نماییم. منبع این مقاله توضیحات مندرج در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری می باشد. لازم است متذکر شویم در صورتی که پس از مطالعه این مقاله درباره تاثیر سهمیه در کنکور سراسری می باشد میتوانید ابهامات خود را از مشاورین مرکز سامانه صدای مشاور در میان بگذارید. برای تحقق این امر میتوانید از خدمات مشاوره تحصیلی تلفنی سامانه صدای مشاور بهره ببرید.
پر جمعیت ترین سهمیه کنکور سراسری سهمیه مناطق می باشد که بیش از 95 درصد داوطلبان کلیه گروه های آزمایشی کنکور ریاضی تجربی انسانی هنر و زبان های خارجه را در برمیگیرد.
تاثیر سهمیه مناطق در انتخاب رشته کنکور سراسری
سهمیه مناطق به سه گروه سهمیه منطقه 1 , منطقه 2 و منطقه 3 دسته بندی میشود که مشمول داوطلبانی می باشد که سهمیه جانبازان , ایثارگران و خانواده شهدا نمیشوند و بر مبنای محل تحصیل سه سال پایانی دبیرستان, مشمول یکی از مناطق 1 , 2 یا 3 میشوند. پرجمعیت ترین سهمیه کنکور سراسری سهمیه مناطق است که بیش از 95 درصد داوطلبان کلیه گروه های آزمایشی کنکور ریاضی , تجربی , انسانی , هنر , زبان های خارجه را در بر میگیرد. سیاست دسته بندی سهمیه مناطق برمبنای عدالت آموزشی میباشد و تلاش شده داوطلبان سهمیه هر یک از مناطق در زمینه دسترسی به امکانات آموزشی در سطحی برابر قرار گیرند.
دسترسی به امکانات آموزشی به هر میزان از شهر ها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه 1 به شهر ها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه 3 حرکت میکنیم کاهش می یابد. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم سهمیه مناطق اکثریت شرکت کنندگان کنکور سراسری را شامل میشود.بنابر این آمار قبولی داوطلبان این سهمیه به راحتی در دسترس میباشد.
حال این سوال مطرح می شود که چگونه میتوان عدالت را بین داوطلبان این سه منطقه که از امکانات برابری برخوردار نیستند برقرار کرد؟
در پاسخ به این سوال باید به نحوه تقسیم بندی ظرفیت دانشگاه اشاره کرد. ظرفیت دانشگاه ها بسته به تعداد داوطلبان سهمیه مناطق بین داوطلبان هر سه منطقه تقسیم میشود. به این صورت که اگر برای داوطلبان سهمیه مناطق مبنا بر این باشد که در کنکور 96 در یک رشته محل 100 نفر ظرفیت اختصاص داده شود. ابتدا در نظر میگیرند نسبت داوطلبان هر منطقه به کل سهمیه مناطق چه میزان میباشد . به فرض مثال اگر تعداد داوطلببان منطقه 1 : 20درصد, منطقه 2: 30درصد و منطقه 3 : 50 درصد از کل داوطلبان باشند بنابر این توقع داریم ازین 100 نفر ظرفیت 20 ظرفیت به شرکت کنندگان منطقه 1 , 30 ظرفیت به شرکت کنندگان منطقه 2 و 50 ظرفیت به شرکت کنندکان منطقه 3 اختصاص داده شود. به این صورت که سهمیه شرکت کنندگان هر منطقه از هر دانشگاه از همان ابتدای امر مجزا شوند و شرکت کنندگان هر منطقه صرفا با یکدیگر به رقابت بپردازند نه با شرکت کنندگان مناطق دیگر , مگر این که رقابت در استان غیر بومی باشد. در بررسی آمار قبولی علاوه بر این که سهمیه منطقه یک منطقه دو یا منطقه سه هستند سهمیه بومی گزینی نیز در انتخاب رشته علاوه بر این که حتما توصیه میکنیم اگر داوطلب مناطق می باشد برای یک انتخاب رشته بهتر , مقاله تاثیر سهمیه بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور سراسری را مطالعه نمایید.
تاثیر سهمیه ایثارگران در انتخاب رشته کنکور سراسری
آنچه درباره سهمیه ایثارگران که در گذشته و از سال 63 میدانستیم این است که سهمیه همسر و فرزند جانبازان 25% , ایثارگران شامل جانبازان ( با هر درصد جانبازی ) و بالاتر آزادگان و فرزندان و همسران آنان و همچنین فرزندان و همسران شهدا میشود. اما در سهمیه ایثارگران از کنکور 96 و با اجرای قانون برنامه پنجساله ششم اقتصادی تغییراتی ایجاد شد و جانبازان زیر 25 درصد همسر و فرزندان آنها , همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه نیز مشمول این سهمیه نیز می شوند اما بهره گیری از سهمیه ایثارگران برای این دو گروه متفاوت میباشد. به این صورت که 25 درصد از ظرفیت هر رشته محل به جانبازان (با هر درصد جانبازی) , همسر و فرزند جانبازان 25 درصد به بالا , آزادگان و فرزندان و همسران آنان و همچنین فرزندان و همسران شهدا اختصاص می یابد (سهمیه 25 درصدی) و مشمولان جدید سهمیه ایثارگران که همان جانبازان زیر 25 % , همسر و فرزندان آنها همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه میباشند میزان 5 درصد از ظرفیت دانشگاه ها مختص به این دسته از مشمولان میباشد.(سهمیه 5درصدی)
اما تاثیری که سهمیه ایثارگران در انتخاب رشته کنکور سراسری می گذارد به چه میزان میباشد؟
هر دو گروهی که از سهمیه ایثارگران استفاده میکنند ملزم به کسب 70 در صد نمره اخرین نفر قبولی برای قبولی در هر رشته محل میباشند.بنابراین با وجود این که ظرفیتی جداگانه برای داوطلبان سهمیه ایثارگران در نظر گرفته شده با این حال داوطلبان مشمول این سهمیه ملزم به کسب این حد نصاب حتی در صورت خالی بودن ظرفیت میباشند.
لازم به ذکر است در مورد داوطلبان سهمیه 5 درصدی ایثارگران در صورتی که ظرفیت سهمیه 25 درصد تکمیل نگردد با استناد به قانون , الویت اول تکمیل این ظرفیت با داوطلبان سهمیه 5 درصدی ایثارگران و در مرحله بعدی با داوطلبان مشمول سهمیه مناطق می ساشند.
در انتخاب رشته کنکور سراسری رتبه قبولی سهمیه ایثارگران چه میزان میباشد؟ از آنجایی که داوطلبان مشمول سهمیه 25 درصدی ایثارگران در سالهای پیشین ماکزیمم بین 2 تا 4 درصد داوطلبان را در بر گرفته آمار دقیقی از رتبه قبولی این داوطلبان در دست نمی باشد.
داوطلبانی که برای اولین بار میخواهند در کنکور 96 از سهمیه 5 درصدی ایثارگران استفاده نمایند.نمیتوان آمار قبولی ارائه داد. تنها میتوان این نکته را متذکر شد که داوطلبان مشمول سهمیه 5 درصدی ایثارگران قطعا از داوطلبان سهمیه مناطق با رتبه یکسان احتمال بالاتری برای قبولی دارند ولی از آنجایی که ظرفیتی که برای داوطلبین سهمیه 5 درصدی در نظر گرفته شده یک پنجم داوطلبانی میباشد که از سهمیه 25 درصدی استفاده مینمایند پس احتمالا در مقایسه با داوطلبان سهمیه 25 درصدی , باید رتبه بهتری کسب نمایند تا در یک رشته محل مشابه پذیرفته شوند.
داوطلبان مشمول سهمیه 25 درصدی ایثارگران در سال های پیشین حداکثر بین 2 تا 4 درصد داوطلبان را تشکیل میداده اند.
تاثیر سهمیه رزمندگان در انتخاب رشته کنکور سراسری
رزمندگانی که حداقل 6 ماه حضور داوطلبانه در جبهه داشته اند مشمول سهمیه رزمندگان میشوند. حد نصاب قبولی برای مشمولان سهمیه رزمندگان 75 درصد نمره اخرین نفر قبولی است در صورتی که در دفترچه اشاره ای مستقیم به ظرفیت لحاظ شده برای سهمیه رزمندگان نشده است. لازم به ذکر است نکته ای مهم درباره سهمیه رزمندگان که باید گفته شود این است که طبق مصوبه های مرتبط سربازان وظیفه و کادر ارتش نیز قادرند در صورت داشتن 6 ماه سابقه متوالی و 9 ماه سابقه متناوب و با استفاده از 75 درصد سابقه خود در جبهه به عنوان سهمیه رزمندگان استفاده نمایند.
به این صورت که اگر فردی در دوران دفاع مقدس از پرسنل کادر ثابت , پیمانی و وظیفه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ( ستاد کل سپاه , ستاد کل نیروهای مسلح , پاسداران انقلاب اسلامی , ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (ودجا) , نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا) ) و حداقل 12 ماه خدمت کرده باشد میتواند از مزیت های سهمیه رزمندگان در انتخاب رشته کنکور سراسری استفاده نماید.
تاثیر سهمیه خانواده شهدا در انتخاب رشته کنکور سراسری
سهمیه خانواده شهدا شامل مادر پدر خواهر برادر شهید محسوب و تابع ضوابط مربوط به سهمیه خانواده شهدا میباشد. در دفترچه کنکور سراسری توضیحی درباره ظرفیتی که مختص به داوطلبان سهمیه خانواده شهدا و حدنصاب قبولی این داوطلبان ارائه نشده است. باید متذکر شویم که سهمیه خانواده شهدا همانند سهمیه مناطق فقط در کد رشته محل هایی که داوطلب بومی آنها میباشد اعمال میگردد.
تاثیر سهمیه بهیاران در انتخاب رشته کنکور سراسری
بهیار به کسی اطلاق میشود که به خدمت در یک مرکز دولتی یا غیر دولتی مشغول بوده و دارای حداقل سابقه کار 3 ساله به عنوان بهیار در استان محل خدمت بوده و دیپلم بهیاری داشته باشد. یک بهیار در انتخاب رشته 96 با این شرایط میتواند از سهمیه بهیاران که 5 درصد از ظرفیت رشته پرستاری در هر دانشگاه به آن ها اختصاص دارد استفاده نماید.
2 نظر برای "تاثیر سهمیه مناطق و ایثارگران در انتخاب رشته کنکور سراسری" ارسال شده
سلام استفاده از سهمیه منطقه ۲ بهتره یا ایثارگری ۵درصد؟
تماس بگیرید جهت توضیحات