روش صحیح مطالعه درس ریاضی تجربی
روش مطالعه درس ریاضی تجربی برای کنکور سراسری
درس ریاضی برای اکثر داوطلبان رشته تجربی در کنکور سراسری یک مانع بزرگ محسوب می شود و اصولا خیلی کم تمایل به مطالعه این درس دارند. از طرفی این درس در کنکور تجربی ۳۰ تست دارد و در دروس تخصصی رشته تجربی ضریب ۲ را به خودش اختصاص داده است و از آن جا که بسیاری از داوطلبان رشته تجربی در این درس مشکل اساسی دارند این درس سکوی پرتابی برای رسیدن به رشته های برتر این گروه آموزشی شده است و برای رسیدن به رشته های دکترای حرفه ای داوطلبان باید این درس را به خوبی یاد بگیرند و درصد مورد نیازشان را در این درس کسب کنند. ما در این مقاله سعی داریم شیوه ای اصولی و کارآمد برای مطالعه درس ریاضی به شما داوطلبان گرامی ارائه دهیم.
روند مطالعه دروسی مانند ریاضی تجربی که جزو دروس محاسباتی است شامل مراحل یادگیری تمرین و مرور مطالب است که به تفضیل صحبت خواهیم کرد.
یادگیری: در درس ریاضی اولین قدم داوطلب یادگیری عمیق مطالب است که این امر نیازمند گوش کردن و یادگیری کامل مطلب مورد نظر در سر کلاس درس است. حتما در سر کلاس درس از تدریس استاد نت بردارید و مثال هایی را که مورد بررسی قرار می دهد را یادداشت کنید. پس از یادگیری مطلب در سر کلاس درس در منزل در همان روز نت هایی را که سر کلاس درس برداشته اید را مرور کنید و تمرین هایی را که استاد به عنوان نمونه برایتان حل کرد را مجددا حل کنید. پس از این کار به سراغ کتاب درسی برید چرا که در سال های اخیر شاهد این موضوع بوده ایم که سوالاتی به صورت مستقیم از تمارین و مثال های کتاب درسی در کنکور سراسری طرح شده است پس تمامی مثال ها و تمارین کتاب درسی را حل می کنید.
بعد از جزوه استاد و کتاب بهتر است تست هایی را در غالب تست های آموزشی برای یادگیری هر چه بیشتر مطالب و آشنایی با ریزه کاری های آن ها حل کنید قابل ذکر است در زدن تست های آموزشی زمان برای ما اهمیت ندارد و فقط هدف یادگیری است.
در صورت حل کردن تست پاسخ تشریحی تست را نیز نگاه کنید چون ممکن است راه حل ساده تری برای حل تست مورد نظر وجود داشته باشد هم چنین تست هایی را که موفق به حل آن ها نشدید و یا اشتباه پاسخ داده اید را علامت دار کنید تا در نوبت های بعدی تست زنی مجددا به سراغ تست های مذکور بروید. پس از تست زنی حتما در دفتری به خلاصه نویسی مطلبی که آموخته اید بپردازید در خلاصه نویسی حتما تمامی نکات و فرمول ها را یادداشت کنید چرا که از این پس فقط با خلاصه هایتان کار خواهید داشت پس باید تمامی نکات مطلب مورد نظر را در خلاصه هایتان بیاورید.
تست زنی: بعد از یادگیری و زدن تست آموزشی و خلاصه نویسی نوبت به تست زنی از نوع آزمونی می شود در تست آزمونی زمان برای ما اهمیت دارد چرا که هدف افزایش سرعت العمل و کاهش بی دقتی داوطلب است در این جا زدن تست زیاد را توصیه نمی کنیم مثلا برای مبحثی مثل دنباله که در کنکور معمولا یک تست را به خود اختصاص می دهد زدن ۵۰ تست کافی است ولی برای مبحثی مثل احتمال که تا ۳ تست نیز در کنکور سراسری سهمیه دارد باید تست های بیشتری را مورد بررسی قرار دهید. توجه به این نکته ضروری است که حتما تست هایی را که موفق به پاسخ گویی آن ها نشدید را علامت دار کنید تا در نوبت های بعدی مجددا آن ها را حل کنید.
تکرار و مرور مباحث یادگرفته شده: در درس ریاضی به علت زیادی مباحث ممکن است بعد از مدتی مطالبی که قبلا یاد گرفته اید را فراموش کنید به همین خاطر میبایست در فواصل معین به مرور مطالب قبلی بپردازید برای این کار خلاصه هایتان را مرور کنید و سپس تست هایی را که نشان دار کرده اید را مجددا پاسخ دهید قابل ذکر است که هرچه تعداد دفعاتی که مباحث ریاضی را مرور می کنید و هم چنین هر چه قدر تعداد تست هایی که می زنید بیشتر باشد تسلط شما بر روی مباحث مختلف این درس بیشتر خواهد بود.
چه مباحثی در درس ریاضی تجربی باید با هم مطالعه شود: بسیاری از داوطلبان با ذکر این نکته که پایه ضعیف دارند سوال می پرسند که چه مباحثی به هم مرتبط است و باید باهم و به صورت دنباله دار مطالعه شوند و چه مباحثی برای یادگیریشان نیاز به آموختن مطالب دیگر وجود ندارد که ما در اینجا این مباحث را به تفکیک برایتان می آوریم.
۱- مباحثی که به هم مرتبط هستند و یادگیری یکی از آن ها در گرو یادگیری سایر مطالب است:
یک: جزء صحیح و قدر مطلق
دو: معادله نامعادله و تعیین علامت
سه: تابع نمایی و لگاریتم
چهار: مثلثات
پنج: تابع
شش: حد و پیوستگی
هفت: مجانب و دنباله
هشت: مشتق
نه: کاربرد مشتق
ده: دستگاه معادلات خطی و مقاطع مخروطی
یازده: انتگرال
از این مباحث ریاضی تجربی حدود ۲۰ تست در کنکور سراسری مطرح می شود و باید خواندن این مطالب پشت سرهم باشد چرا که در این مطالب شاهد پیوستگی هستیم.
۲- مباحث زیر پیوستگی آن چنانی ندارند و می توانید هر موقع از سال که بخواهید آن ها را مطالعه کنید:
یک: ترکیبات و احتمالات
دو: دنباله هندسی و حسابی
سه: ماتریس
چهار: آمار
پنج: هندسه
از این مباحث ریاضی تجربی در کنکور سراسری حدود ۱۰ تست مطرح می شود.