چگونه IQ را بالا ببریم؟ ۶ عامل کاهش آی کیو
حتی اگر براحتی جدول کلمات متقاطع را کامل کنید و بطور منظم دوستانتان را در بازی “کلمات با دوستان” شکست دهید ــ روشهای کلاسیک برای فعال نگه داشتن ذهنتان ــ شاید عادات روزمره دیگری وجود داشته باشند که از راههای عجیب به ذهن شما آسیب برسانند و سلولهای عصبی ارزشمندتان را تخریب کنند. در اینجا ۶ چیز که به گفته بهترین متخصصان میتواند به قوه ادراک شما صدمه بزند، را بیان میکنیم:
-
داشتن استرس
استرس در مورد مسائل مالی، نگرانی برای پروژههای کاری و تلاش برای حفظ ظاهر زندگی اجتماعی میتواند باعث تولید مقدار زیادی هورمون استرس شود. دکتر “برندان کلی”، متخصص مغز و اعصاب در مرکز پزشکی وکسنر دانشگاه اوهایو میگوید: سطح بالای استرس باعث عملکرد مغزی ضعیفتر میشود و حتی ممکن است با افزایش خطر ابتلا بهبیماری آلزایمر، مرتبط باشد. گمان میرود که تغییرات هورمونی مرتبط با استرس، علت این ارتباط باشند.
-
چاق بودن
کلی میگوید: از آنجایی که شما برای لاغر ماندن به انگیزه بیشتری نیاز دارید، پس این را بدانید که تحقیقات نشان میدهد چاقی در میانسالی میتواند باعث عملکرد شناختی ضعیفتر و افزایش خطر ابتلا به زوال عقل در سالهای بعد شود. مطالعهای که در مجله اپیدمیولوژی آمریکا منتشر شد، نشان میدهد که رابطهای بین چاقی و توانایی ذهنی کم در جوانی و بزرگسالی وجود دارد. کلی میگوید: از آنجایی که چاقی، یک مشکل پیچیده پزشکی است، باز کردن این موضوع، کار آسانی نیست. چرا که هم ممکن است این مسئله بخاطر مشکلات پزشکی ناشی از چاقی بوجود بیاید و هم مستقیما بخاطر خود چاقی.
-
علاقه به غذاهای شیرین
دکتر آلن توفیق، دکتر طب خواب و متخصص مغز و اعصاب مرکز پزشکی ویل کورنل نیویورک میگوید: شکر و قند باعث افزایش وزن شما میشود و مقادیر زیاد آن، میتواند بر سلولهای مغزتان تاثیر بگذارد. افراد دیابتی، بیشتر دچار زوال عقل میشوند. بر اساس یک مطالعه بر روی حیوانات از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، ممکن است تاثیر منفی قند بر مغز، بعلت افزایش التهاب باشد. مشخص شده که رژیمهای غذایی سرشار از قند بر عملکرد سلول مغز و توانایی شناختی تاثیر میگذارند.
-
انجام چند کار بصورت همزمان
آیا اینها بنظرتان آشناست: نوشتن یک ایمیل در حالیکه با همکارتان صحبت میکنید و همزمان با اینها، ناهار هم میخورید. توفیق میگوید: انجام دادن کارها بصورت همزمان، مانع پردازش مغزی شما میشود. لوب پیشانی(قدامی) مهمترین ارگانی است که بر تمرکز ما، کنترل و نظارت میکند و فقط قدرت پردازش محدودی دارد. اگر سعی کنید از آنچه مغزتان میتواند بطور منطقی انجام دهد، فراتر بروید ممکن است ذهنتان گاهی اوقات متوقف شود(هنگ کند)، درست شبیه زمانی که سعی دارید چندین برنامه کامپیوتری را همزمان باز کنید و کامپیوترتان کم میآورد و هنگ میکند.
-
وقت گذراندن با یک دوست سیگاری
حتی اگر سیگار نکشید، استنشاق دود سیگار افراد دیگر، مغز را در معرض ترکیبی از مواد سمی قرار میدهد. توفیق میگوید: قرارگیری طولانی مدت در معرض دود، مونوکسید کربن در بدن را افزایش میدهد که جای اکسیژن ضروری مورد نیاز مغز و بدن ما را میگیرد. آسیب به عروق خونی و سلولهای عصبی، در توانایی سلولهای مغز برای برقراری ارتباط موثر و حفظ اطلاعات بطور کامل، اختلال ایجاد میکند.
-
سفرهای هوایی پی در پی
با توجه به تحقیقی از دانشگاه کالیفرنیا، جت زدگی مزمن(بیخوابی و ناراحتی ناشی از مسافرت طولانی با هواپیما) بخاطر برنامه شلوغ سفر میتواند تا یک ماه بعد از بازگشت به خانه، بر توانایی یادگیری و حافظه تاثیر بگذارد. پروفسور الیزابت لومباردو، روانشناس و نویسنده “بهتر از کامل: ۷ استراتژی برای غلبه بر منتقد درونیتان و ساختن زندگی که دوست دارد” میگوید: حرکت در میان مناطق جغرافیایی با ساعتهای مختلف، ریتم شبانه روزی طبیعی بدن را بهم میریزد. علاوه بر مشکلات خواب، غذا خوردن و تنظیم هورمون(تمام اینها نیز میتوانند بر حافظه و یادگیری تاثیر بگذارند)مسافرتهای هوایی پی در پی، استرس زیادی بر بدن شما وارد میکنند.