موسيقي نظامي
ريزش آب از آبشار، وزش باد از ميان برگهاي درختان، نغمۀ پرندگان و … اين همه نواي طبيعي موسيقي است؛ در واقع موسيقي با روح انسان عجين شدهاست و تراوش احساسات، انديشهها و مبيّن حالات درون انسان است.
بيش از دو هزار سال است که غرب و شرق به قدرت موسيقي در برانگيختن احساسات انسان، اذعان دارند. اين قالب هنري غيرمفهومي و غيرتقليدي، که مجموعهاي از اصوات نظام يافته است، تجربيات زيبايي شناسانهاي فراهم ميآورد که در ابعاد و مراتب مختلف داراي ارزش است.
در اين ميان، موسيقي نظامي، با الهام از فرهنگ و هنر و سنتهاي هر جامعه و با بهرهجويي از علم موسيقي، به تقويت روحية سلحشوري در جسم و جان مبارزان و مدافعان هر کشور ميپردازد. اين موسيقي در مراسم استقبال يا بدرقة مهمانان رسمي يک کشور، در اجراي سرود و سلام ملل، و در مراسم عزا، اعياد و جشنهاي گوناگون حضور فعال و چشمگيري دارد.
موسيقي نظامي، با حضور روزانه و مقرر خود در ميادين سان و رژه، در تقويت روحيه و وحدت بين نيروهاي نظامي بسيار مؤثر است و با توجه به نياز جامعه به رشتۀ موسيقي در نيروهاي مسلح، تربيت نيروهاي متعهد و کارآمد در اين زمينه، از طريق آموزش سطوح عالي دانشگاهي ضرورت دارد.
در رشتۀ موسيقي نظامي، با آموزش دروس تيوري و عملي مورد نياز، اعم از تربيت حس شنوايي، رهبري ارکستر سمفونيک و نظامي، گروه نوازي، اصول آهنگسازي، آموزش پيانو و … دانشجويان اين رشته براي هدايت يا رهبري ارکسترهاي نظامي، آفرينش سرود و تنظيم آهنگها و مارشهاي نظامي آماده ميشوند.
در موسيقي نظامي سازهايي استفاده ميشوند که صداي آنها بلند، رسا و مهيب و باوقار و پرشکوه باشد و نشاط و نيروزايي آن قابل لمس باشد. يک ارکستر نظامي، داراي آلات مختلف موسيقي است که بر سه نوع آلات چوبي، آلات مسي و آلات ضربي تقسيم ميشوند.
درس هاي اين رشته در طول تحصيل
دروس پايه:
تحليل مباني نظري موسيقي، سرايش، هماهنگي (هارموني)، مباني صداشناسي، تربيت شنوايي، پيانوي عمومي.
دروس اصلي:
تاريخ موسيقي ايران، تاريخ موسيقي جهان، شناسايي سازهاي ايران، سازشناسي موسيقي جهاني، پيوند شعر و موسيقي، موسيقي نظري ايران، فرم و آفرينش در موسيقي ايران.
دروس تخصصي:
پيانو اختصاصي، هارموني اختصاصي، اصول آهنگسازي، کنتراپون، مباني فيزيک صوت، گروه نوازي، فرم و آناليز اختصاصي موسيقي، ارکستر، آشنايي با دستگاههاي موسيقي ايران، ساز بادي باندهاي نظامي، ارکستراسيون باندهاي نظامي، رهبري ارکستر سمفونيک و نظامي، تاريخ موسيقي نظامي، اجراي پاياني.
تواناييهاي لازم
آيا ميتوان يکساله، دو ساله يا حتي چهار ساله نوازنده شد و در رشتۀ موسيقي حرفي براي گفتن داشت؟ بدون شک، چنين چيزي امکانپذير نيست. به همين دليل، دانشجوي اين رشته بايد از سنين کودکي يا نوجواني، ساز را در دست گرفته و حداقل در نواختن يک ساز ايراني مهارت داشته باشد و دانشگاه براي او کلاس سيزدهم باشد.
از همين رو، براي شناخت اين دسته از دانشجويان، رشته موسيقي به صورت نيمهمتمرکز دانشجو ميپذيرد؛ يعني داوطلباني که در آزمون سراسري گروه آزمايشي هنر در رديف معرفيشدگان چند برابر ظرفيت رشتۀ موسيقي قرار ميگيرند بايد در آزمون تخصصي و عملي موسيقي، که شامل اطلاعات عمومي موسيقي، مباني نظري و علمي موسيقي (تيوري موسيقي، سرايش و تربيت شنوايي) و نوازندگي يک ساز ايراني يا جهاني ميشود، شرکت کنند و اسامي پذيرفتهشدگان نهايي اين رشته، با توجه به نتيجۀ آزمونهاي تخصصي و عملي مذکور، اعلام ميگردد.
رشتۀ موسيقي نظامي فقط از بين داوطلبان مرد به صورت نيمه متمرکز دانشجو ميپذيرد و ذوق هنري، علاقه به موسيقي، تسلط بر نوازندگي و همچنين داشتن سلامت شنوايي، از عوامل مهم موفقيت دانشجويان رشتۀ موسيقي است.
موقعيت شغلي در ايران
دانشجويان موسيقي، با اخذ دانش عمومي و نظري دربارۀ موسيقي و موسيقي نظامي، در رشتهها و دستههاي موسيقي واحدهاي گوناگون نيروهاي مسلح نظامي و انتظامي کشور، در سطح عضويت در ارکسترهاي نظامي تا آفرينش سرودها و آهنگها و مارشهاي نظامي يا رهبري ارکسترهاي نظامي، انجام وظيفه مينمايند؛ در واقع دانشجويان اين رشته، از ابتداي تحصيل، بورسيه ارتش جمهوري اسلامي هستند و در نهايت جذب اين نهاد ميشوند.
دانشگاهها و مراکز آموزش عالي که در سال 95 اين رشته را ارايه دادهاند:
دانشگاههاي پذيرنده:
|
هنر ـ کرج
|
مقاطع تحصيلي:
|
کارشناسي
|
دورهها:
|
روزانه
|
دانشگاه:
|
دولتي
|
* اين رشته به صورت نيمهمتمرکز دانشجو ميپذيرد.
- هفته نامه پیک سنجش