بهترین روش های مطالعه صحیح و درس خواندن و تندخوانی
روش های مطالعه : برای داشتن شیوه صحیح مطالعهای فعال وپویا نوشتن نکات مهم در حین خواندن ضروری است تا برای مرور مطالب، دوباره کتاب را نخوانده و در زمانی کوتاه از روی یادداشتهای خود مطالب را مرور کرد .یادداشت برداری ، بخشی مهم و حساس از شیوه صحیح مطالعه است که باید به آن توجهی خاص داشت .
چون موفقیت شما را تا حدودی زیاد تضمین خواهد کرد و مدت زمان لازم برای یادگیری را کاهش خواهد داد. خواندن بدون یادداشت برداری یک علت مهم فراموشی است.
1-خواندن بدون نوشتن:
روش نادرست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا” قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا” به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم:
این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد بجای آنکه تمرکز و توجه بروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .
حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا” درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب بدنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .
3- حاشیه نویسی:
این روش نسبت بدو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی:
در این روش شما مطالب را میخوانید و آنچه را که درک کرده اید بصورت خلاصه بروی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
5- کلید برداری:
کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاهترین، راحتترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز:
این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا” فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را میخوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و بصورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده بروی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید .
این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش میدهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش میدهد.
ترفندهای علمی برای تقویت حافظه
۱۰ ترفند علمی برای تقویت حافظه
آیا کسی هست که دوست داشته باشد هر چیزی را که می بیند، می شنود و می خواند به یاد بیاورد؟ …مطمئنا همه! می توانیم چندین صفحه در مورد اثرات مثبت حافظه خوب روی زندگی شخصی و حرفه ای برایتان صحبت کنیم. اما چه فایده؟ به یک جمله بسنده می کنیم: آیا کسی هست که نخواهد حافظه بهتری داشته باشد؟ این سوال خودش برای خواندن مطلب تا انتها کافی است.
هر چه جلوتر میرویم بیش از آن که به حافظه خود رجوع کنیم به حافظه گوشیهای هوشمند و ابزارهای الکترونیکی همراه خود مراجعه میکنیم. از این رو کم کم بسیاری از چیزها را فراموش میکنیم.
در ادامه مرور مختصری بر ترفندهای ساده برای تقویت حافظه خواهیم داشت. برای تقویت حافظه خود به فعالیتهای پیچیده نیاز ندارید و تنها با انجام کارهای ساده زیر میتوانید حافظه خود را تقویت کنید. در ادامه ۱۰ راه تقویت حافظه که از نظر علمی نیز مورد تایید قرار گرفتهاند را با هم مرور میکنیم.
در ادامه با سمینارما همراه باشید.
1. نقاشی کنید
مطالعات جدید نشان میدهند که نقاشی کردن تصاویرِ لغات کمک میکند تا خاطرات قویتر و قابل اعتمادتری بسازید. البته مطالعات نشان داده است که کیفیت نقاشی شما چندان اهمیتی ندارد. این امر به این مفهوم است که هر کسی میتواند از این تکنیک سود ببرد حتی اگر استعداد زیادی در نقاشی کردن نداشته باشد.
2. چشمان خود را ببندید
طبق جدیدترین مطالعات صورت گرفته، بستن چشمها واقعا به شما کمک میکند تا خاطرات را بیاد بیاورید. کسانی که شاهد عینی جرایم بودهاند با بستن چشمهای خود دو برابر بیش از حالتی که چشمهایشان باز بوده جزئیات حادثه را به یاد آوردهاند. این موضوع باعث شده تا نتایجی که این افراد برای پلیس بازگو کردهاند مفیدتر باشد.
3. تصور کنید که چطور آن موضوع به شما مربوط است
تحقیقات روانشناسی نشان داده است که تصور این که چطور موضوعات به شما مربوط میشوند کمک میکند تا یادآوری مسائل برای شما سادهتر شود. در این مطالعه هم افرادی که دچار مشکلات حافظه بودند و هم افرادی که چنین مشکلاتی نداشتند مورد مطالعه قرار گرفتند و در نتیجه مشخص شد که این روش برای هر دو گروه مفید بوده است.
نتایج نشان داد که چه افراد دارای مشکلات حافظه باشند و چه نباشند، تصور کردن خود و پیدا کردن رابطه خود با خاطرات بهترین استراتژی بوده است. در مقایسه با شرایط عادی، این استراتژی حتی کمک کرده تا مقدار جزئیاتی که افراد بیاد میآورند ۳ برابر شود.
4. ۴۰ ثانیه تمرین
طبق مطالعات انجام شده، ۴۰ ثانیه تکرار و تمرین خاطره میتواند کلیدی برای یادآوری دائمی خاطره باشد. وقتی شروع به گفتن و تمرین خاطره میکنید همان نقطهای از مغز شما فعال میشود که پیش از این مانع از بیادآوری خاطره بود. این نقطه از مغز (قشر خاکستری پشتی) همان نقطهای است که در بیماری آلزایمر آسیب میبیند.
اسکنهای مغزی صورت گرفته نشان میدهند که هر چه فعالیتی که هنگام یادآوری خاطره صورت میگیرد با خاطره مورد نظر مرتبطتر باشد افراد بیشتر میتوانند به یاد بیاورند.
5. پا برهنه بدوید
مطالعات جدید نشان میهند که پابرهنه دویدن بیشتر از با کفش دویدن باعث بهبود حافظه میشود. احتمالا مزایای پابرهنه دویدن در این است که در زمان پابرهنه دویدن درخواستهای بیشتری به مغز ارسال میشود؛
برای مثال لازم است که شما از سنگها و هر چیز دیگری که ممکن است به پایتان آسیب بزند دوری کنید. نوعی از حافظه که در این مطالعه مورد آزمایش قرار گرفته حافظه در حال کار نامیده میشود. مغز از حافظه در حال کار برای یادآوری و پردازش اطلاعات استفاده میکند.
6. با دستخط خود بنویسید
طبق تحقیقات جدید، نوشتن با دست حافظه را در مقایسه با استفاده از کیبوردهای واقعی یا مجازی بیشتر تقویت میکند. بازخورد حاصل از نوشتن در کنار حس لمس کاغذ و خودکار به یادگیری افراد کمک میکند. مناطقی از مغز که برای زبان حیاتی هستند از طریق فعالیتهای فیزیکی بیشتر فعال میشوند.
7. وزنه بلند کنید
طبق مطالعات جدید، یک تمرین با وزنه میتواند فورا حافظه بلند مدت شما را تا ۲۰ درصد افزایش دهد. با وجود این که در حال حاضر مشخص شده است که چند ماه تمرین ایروبیک میتواند باعث بهبود حافظه شود، این اولین تحقیقی است که تاثیرات تمرینات قدرتی کوتاه مدت را بررسی میکند.
8، 9 و 10. فعالیتهای دوران کودکی
بالا رفتن از درخت تا ۵۰ درصد بر حافظه در حال کار تاثیر مثبت دارد. این موضوع در رابطه با سایر فعالیتهای دوران کودکی نظیر حفظ تعادل هنگام پیادهروی بر روی جدول کنار خیابان و پیدا کردن مسیر در بین موانع نیز صادق است.
دکتر تریسی الووی یکی از محققان این مطالعه میگوید:
بهبود حافظه در حال کار میتواند تاثیرات مطلوبی روی جنبههای مختلف زندگی ما داشته باشد و خیلی جالب است که میبینیم حتی تحریکات ناشی از فعالیتهای بدنی هم در مدت زمان کوتاهی روی بهبود حافظه تاثیر دارند.