تکنیکهای تستزنی
مدیریت زمان یکی از تعیینکنندهترین نقشها را در موفقیت آزمونها ایفا میکند.
اهداف استفاده از تکنیکهای تستزنی: 1- جلوگیری از هدر رفت زمان، 2- پیشگیری از فرسایش و خستگی ذهنی، 3- پیشگیری از استرس کمبود زمان، 4- کاستن تعداد اشتباهات ناخواسته، 5- کمک به افزایش نمرهی کارنامه (اگر غلط نمیزدید…).
عمدهترین تکنیکهای تستزنی:
الف) هدفگذاری چند از 10: این روش علاوه بر هدفگذاری در انتخاب مباحث برای مطالعه، برای مدیریت زمان نیز اهمیت قابل توجهی دارد. روش کار به این صورت است که از همان ابتدای ورود به تستهای درس در نظر بگیریم که قرار است به چند تست پاسخ دهیم. البته درست است که در نگاه اول نمیتوان تخمین درستی از تعداد تستها داشت، ولی این عمل این گونه تصحیح میشود که از همان ابتدا در نظر بگیریم قرار نیست همهی سؤالها را بلد باشیم. نتیجه اینکه وقتی برخلاف انتظار به سؤالات سخت یا زمانبر برخورد میکنیم با نگرانی کمتر میپذیریم که از کنار آنها عبور کنیم و با آرامش بیشتر به سؤالهای بعدی رجوع کنیم.
ب) تکنیک ضربدر و منها: ضربدر برای سؤالهایی که این ویژگیها را داشته باشند استفاده میشود: 1- مطلب مورد نظر را به خاطر نمیآورید. 2- بین 2 یا 3 گزینه شک دارید. 3- با اینکه پاسخ را میدانید ولی مطمئن هستید به نتیجه رسیدن زمانبر است. 4- سؤال یا پاسخ برایتان گنگ است.
با بروز هر کدام از حالتهای نامبرده باید بدون اتلاف وقت و بلافاصله با قرار دادن ضربدر در کنار سؤال از آن عبور کنید. علامت منها برای سؤالهایی استفاده میشود که یا مطلب مورد نظر را مطالعه نکرده یا بر آن تسلط ندارید. باز هم تأکید بر این است که بلافاصله از این گونه سؤالها بدون اتلاف وقت علامت منها زده و عبور کنید.
ج) تکنیک زمانهای نقصانی: اگر از همان ابتدا باور داشته باشیم که کاملاً طبیعی است، اگر در برخورد اول با بعضی از سؤالها، آمادگی لازم برای پاسخ دادن را نداریم، پس میتوانیم بپذیریم زمان مربوط به اینه سؤالها باید در جایی ذخیره شود (به فلسفهی استفاده از تکنیکهای الف و ب دقت کنید). برای ذخیرهی این زمان، از همان ابتدا مقداری از زمان را باید ذخیره کنید. به این شکل که برای درسهای عمومی، به طور میانگین 3 تا 5 دقیقه و برای درسهای اختصاصی به طور میانگین 5 تا 15 دقیقه ذخیره کنید (زمان ذخیرهشده برای هر درس در کتابهای زرد یا همان کتابهای جمعبندی کانون به تفکیک درسها جهت سهولت کار آمده است).
اهمیت انجام این روش در این است که در پایان درسهای عمومی و اختصاصی علاوه بر آرامشی که از پاسخ دادن به سؤالاتی که در همهی درسها بلد بودهایم داریم، میتوان سراغ سؤالهایی که قبلاً با علامت ضربدر مشخص کردهایم برویم و با وقت و دقت بیشتر پاسخ دهیم. نکتهی مهم اینکه بعضی از دانشآموزان بیان میکنند در حالت معمول نیز دچار کمبود وقت میشوند. چگونه میشود همان وقت معمول را نیز کمتر کنند؛ زیرا ممکن است استرس بیشتری بر آنها غلبه کند.
پاسخ منطقی این است: در مدیریت زمان به روش نقصانی تأکید اصلی بر کنار گذاشتن سؤالاتی است که آمادگی پاسخ سریع به آنها را ندارید. روش نقصانی پیشنهادی برای بیمه کردن و ضرورت بهرهگیری صحیح از روش ضربدر و منهاست. پس با خیالی آسوده و تمرین و تکرار در کنکورهای سه روز یکبار روش زمانبندی نقصانی را انجام دهید.