تست بزنید
از آزمونهاي سراسري غافل نشويد
آيا تستهاي آزمونهاي سراسري گذشته را زدهايد يا مثل برخي از داوطلبان تصور ميکنيد که در ابتدا بايد به همۀ دروس مسلط شويد و سپس تستهاي آزمونهاي سراسري را بزنيد؟ چون تصور ميکنيد که در بهترين سطح مطالعاتي خود نيستيد و هنوز مطالبي مانده است که بايد مطالعه کنيد و در حال حاضر تستها به اصطلاح حرام ميشوند.
دوستاني که چنين تصوري دارند، بايد بدانند که هيچ وقت به حد ايده آل خود نميرسند و هر چقدر که مطالعه کنند، باز هم جا براي خواندن و بهتر دانستن وجود دارد؛ در واقع نبايد همۀ عقب ماندگيهاي خود را رفع کرد و ضعفهاي خود را برطرف ساخت و سپس سراغ تست رفت؛ زيرا کنکور، يک آزمون تستي است و آزمون تستي ويژگيهاي خودش را دارد که با يک آزمون تشريحي متفاوت است؛ حتي متن يک سؤال تستي با يک سؤال تشريحي فرق دارد و مهمتر از همه اينکه در آزمونهاي تستي، زمان پاسخگويي محدود است و شما بايد بتوانيد در زمان کوتاهي، گره و نکتۀ يک سؤال تستي را بيابيد و سپس صحيحترين پاسخ را انتخاب کنيد. به همين دليل، براي آمادگي در کنکور، فقط مطالعۀ کتابها و مباحث درسي کافي نيست و بايد براي هر درس، زماني را به تست زني اختصاص دهيد و هنگام پاسخگويي، به عنصر زمان نيز توجه داشته باشيد.
در اين ميان، آزمونهاي سراسري سالهاي گذشته منبع بسيار خوبي براي آمادگي شماست؛ بويژه لازم است که سؤالهاي آزمون سراسري را به صورت مجموعهاي پاسخ دهيد؛ براي مثال به مجموعۀ سؤالهاي دروس عمومي شامل زبان و ادبيات فارسي، زبان عربي، فرهنگ و معارف اسلامي، و زبان خارجي در زمان تعيين شده (75 دقيقه) پاسخ دهيد يا حتي به کل سؤالهاي عمومي و اختصاصي يک گروه آزمايشي کنکور يک سال، در مدت زمان تعيين شده و در شرايطي مشابه آزمون سراسري پاسخ دهيد و به اين وسيله به سطح آمادگي خود پي ببريد و با مطالعۀ پاسخ تشريحي تستها، به نکتههاي ظريف و خاص هر تست پي برده و به نوعي به مرور مباحث درسي بپردازيد.
توجه داشته باشيد که در جلسۀ کنکور، از سؤالي به سؤال ديگر رفتن و فکر خود را از مطلبي به مطلب ديگر سوق دادن، به سرعت عمل و تسلط زيادي نياز دارد، و هدف از حل تست در اين مرحله، افزايش سرعت عمل، تسلط بر کنترل وقت و ايجاد نگاه جامع به دروس است.
آزمونهاي جامع سنجش؛ راهکاري مناسب
آزمونهاي جامع سنجش به شما کمک ميکند تا خود را در کنار رقباي اصلي و توانمندتان ارزيابي کنيد و سطح علمي و آمادگي روحي خود را در اين دو ماه باقي مانده دريابيد؛ بخصوص اگر بعد از آزمون، تک تک پرسشهايي را که پاسخ نداده يا غلط داشتهايد، بررسي کنيد. هر چند اين کار حوصله ميخواهد و زمان ميبرد، ولي شما بايد براي پيشرفتتان اين سختيها را تحمل کنيد. وقتي آزمونها را بررسي ميکنيد، امکان دارد که با يک يا چند مشکل، از جمله کمبود معلومات، فراموش کردن، بيدقتي، وقت کم آوردن و …، روبرو شويد. حتماً براي رفع هر کدام از موارد ياد شده، با کمک دبيران خود برنامهريزي داشته باشيد و سعي کنيد که در آزمون بعدي تا حدودي مشکل يا مشکلات موجود را کم رنگتر کنيد.
دقت کنيد که نتيجۀ کلي آزمون نبايد شما را افسرده يا مغرور سازد؛ بلکه لازم است که به نتيجه تک تک درسها و تراز آنها توجه کنيد؛ زيرا انجام اين کار باعث ميشود تا شما به طور دقيقتري ميزان پيشرفت خود را در هر درس بسنجيد و نقاط ضعف و قوتتان را نيز بشناسيد؛ علاوه بر اين، باعث ميشود که شما پيشرفتهاي کوچک خود را ببينيد و به آينده خوش بين باشيد.
در جلسه آزمونهاي جامع سنجش، توجه به نکات زير ميتواند در موفقيت بيشتر شما نقش داشته باشد:
* يکي از موارد بيدقتي، انتخاب گزينه غلط به جاي جواب است؛ براي مثال، زماني که پاسخ سؤال عدد 3 است، به جاي انتخاب گزينۀ 2 که جواب 3 در آن درج شده است، گزينه 3 انتخاب ميشود.
* بسياري از دانشآموزان، وقتي به سؤال دشواري برخورد ميکنند، از اينکه ميتوانند آن را به طور کامل حل کنند، خوشحال ميشوند. آنها بعد از فرمول نويسي و جاي گذاري اعداد، به اندازه کافي به محاسبات و عمليات اهميت نميدهند و وقتي به جواب نزديک ميشوند، خوشحال از رسيدن به جواب نهايي، بعضي از محاسبات ساده را دست کم ميگيرند و با يک لحظه غفلت، در تشخيص جواب نهايي اشتباه ميکنند. يادتان باشد که در تست، پيدا کردن راه حل کافي نيست؛ بلکه رسيدن به جواب آخر است که اهميت دارد.
* بايد تمام گزينهها را بخوانيم و بررسي کنيم، حتي اگر مطمين باشيم که گزينه اول پاسخ سؤال است. بعضي از داوطلبان براي صرفه جويي در زمان، همه گزينهها را نميخوانند؛ در حالي که گاهي همه گزينهها، عبارتهاي درستي هستند که فقط يکي از آنها کاملتر از بقيه است يا مستقيماً در رابطه با سؤال است.
* بهتر است که همزمان با خواندن سؤال، با مداد زير يا دور کلمات کليدي آن را خط بکشيم. اين روش به طور چشمگيري، دقت و درک ما را از سؤال بالا برده و سرعت عملمان را افزايش ميدهد.
* کلمه «بجز» در متن سؤال، آن سؤال را منفي ميکند. «همه گزينهها بجز گزينۀ …. صحيح است.» يعني کدام گزينه صحيح نيست. همچنين اگر سؤال منفي در منفي باشد، معني آن مثبت ميشود؛ مانند: «همۀ گزينهها بجز …. صحيح نيستند» يعني کدام گزينه صحيح است.
در نهايت سعي کنيد تا علت بيدقتيهاي خود را شناسايي کنيد و در منزل براي رفع آنها تمرين کنيد تا پس از شرکت در آزمون سراسري، به خاطر بروز بعضي از اشتباهات کوچک افسوس نخوريد.
نبايد همۀ عقب ماندگيهاي خود را رفع کرد و ضعفهاي خود را برطرف ساخت و سپس سراغ تست رفت؛ زيرا کنکور، يک آزمون تستي است و آزمون تستي ويژگيهاي خودش را دارد که با يک آزمون تشريحي متفاوت است .
هفته نامه پیک سنجش