چگونه بايد برای كنكور درس بخوانيم ؟
یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی داوطلبان این است که به چه روشی باید برای کنکور، درس بخوانند .يكی از بزرگترين دقدغه های ذهنی داوطلبان اين است كه به چه روشی بايد برای كنكور، درس بخوانند .
آيا بايد متفاوت از دوران مدرسه درس بخوانند ؟
آيا حتما” بايد از كلاسهای كنكورو روشهای تستی استفاده كنند؟
آيا بايد از كتابها و جزوات خاصي استفاده كنند؟
آيا بايد خط به خط مطالب را حفظ كنند؟
آيا بايد شب و روز درس بخوانند؟
آيا بايد از خواب و خوراك و ورزش و تفريح بگذرنند؟
چه بايد كرد ؟ كدام راه به موفقيت در كنكور ختم می شود ؟ و …..
اولا” به علت مهم بودن معدل در كنكور سالهای آينده، بايد در طول تحصيل بسيار خوب و عميق درس بخوانيد و با معدل عالي ديپلم بگيريد ، در راستاي همين برنامه سازمان سنجش هم با مفهومی كردن سوالات در يكی دو سال اخير داوطلبان كنكور را به خواندن دقيق كتب درسی و عدم استفاده از روشهای كوتاه و تستی تشويق كرده است .
اين جملات را شايد خيلی شنيده باشيد :
كنكور خيلی سخت بود !!!
سوالات وقت گير بود ، هر چی حل مي كردم به جواب نمی رسيدم !!!
همه ی اونارو حفظ بودم ولی نمی تونستم از 4 گزينه يكی رو انتخاب كنم !!!
بعضی سوالا اصلا” از كتاب نبود !!! و….
چرا اينگونه شده ؟چرا داوطلبان نمي توانند آن طور كه بايد و شايد به سوالات جواب دهند؟
بعد از بررسی سوالات 10 سال گذشته ی كنكور و مقايسه و تحليل روند سوالات به اين نتيجه رسيديم كه سوالات به سمت مفهومی و دقيق شدن پيش می روند ، يعني كاملا” از كليشه ای بودن خارج شده اند .
همچنين سازمان سنجش تصميم گرفته است، دقيقا” فقط از متون ،مثالها و تمارين كتب درسی و مطالب مفهومی وابسته به آنها سوال طرح كنند .گزينه ها را طوری طراحی كنند كه فقط كسانی كه آن مطلب را كامل فهميده و يادگرفته اند، بتوانند از بين گزينه ها درست ترين را انتخاب كنند .
در سوالات ، كاملا” مشهود است كه داوطلبان باهوش تر ، پرتلاش تر ،ماهرتر، دقيقتر و بهتر غربال خواهند شد .
متاسفانه چون برخی مراكز پيش دانشگاهی و دبيرستانها و مخصوصا” كلاسهای كنكور دانش آموزان را به سوی سطحی خواندن و حفظ كردن مطالب سوق می دهند و دانش آموزان به جای اينكه دروس را تشريحی و دقيقتر بياموزند و نقاط ضعف خود را مرتفع كنند ، روش تستی خواندن و نحوه ی تست زدن را می آموزند.
در اين ميان سازمان سنجش برای مقابله با اين نظام غلط و غير اصولی ، سياستهای ( مفهومی تركردن سوالها و تاثير معدل نهايی سال سوم متوسطه ) را در پيش گرفته است تا داوطلبان برای فراگيری دقيق و عميق درسها ارزش بيشتری قائل شوند .
سازمان سنجش ادعا كرده :سوالات به طور متوسط در سطح پاسخگويی 20تا25درصد از داوطلبان است كه از سطح علمی خوبی برخوردارند و برای ما توان پاسخگويی آنها مهم است .
در حقيقت در كنكور سراسری سوالی خوب و استاندارد است كه در يك گروه آزمايشی بين 10تا30 درصد داوطلبان بتوانند به آن پاسخ صحيح بدهند.
حال با اين اوصاف ، پس بايد برای موفقيت در كنكور چگونه درس بخوانيم ؟!!!
در ادامه ی صحبتهای قبل ،حال به اينجا می رسيم كه آيا در واقع ،راهكارهای عملی برای درس خواندن وجود دارد كه منجر به موفقيت در كنكور شود ؟
بله !!!
الف) بايد در طول سال تحصيلی حداكثر استفاده را از مدرسه ، كلاسها ، معلمين و دانش آموزان زرنگ كلاس بكنيم .
چگونه ؟؟؟
قبل از كلاس ، روزنامه وار درسی را كه قرار است تدريس شود را مي خوانيم .
خيلی خوب و دقيق به درس و صحبتهای معلم (كه باعث بهتر جا افتادن مطلب می شود) گوش می كنيم و فعالانه نكات مهم و اشكالات خود را يادداشت می كنيم .
در آخر كلاس تمام اشكالاتی را كه در ذهنمان است را می پرسيم .
( تا اينجا 60% يادگيری انجام شده است ) حال 40% بقيه :
دروس آن روز را همان روز می خوانيم و برخی تمرينهای كليدی را انجام مي دهيم تا درس و كاربرد آن كاملا” جا بيفتد و به بهترين وجه در حافظه حك شود .
دوره ی دروس و تكميل تمرينهای حل نشده را به روزی كه فردای آن ، اين دروس را داريم موكول می كنيم .
حل تستها و تمارين بيشتر را به روزهای تعطيل و جمعه موكول می كنيم .
برخی مطالب (مانند لغات زبان ، مترادفهای فارسی ، تاريخ ادبيات ، نام اشخاص و مكانها و تاريخ حوادث مهم ، فرمولهای رياضی و فيزيك و…) را يادداشت كرده ، در وقت های تلف شده (داخل مترو يا اتوبوس ، زنگ تفريح و زنگهای بيكاری ، منتظر ماندن در مكانهای مختلف ) مرور می كنيم .
ب) بايد از منابع موثق و مفيد برای درس خواندن استفاده كنيم .
چگونه؟؟؟
به تاكيد موكد سازمان سنجش، طراحان سوالات كنكور بايد از متن كامل كتابهای درسی تدريس شده در دبيرستان و پيش دانشگاهی سوال دربياورند، مخصوصا” در 2-3 سال اخير كه از قسمتهای بسيار ساده ی كتابها ( فيزيك ، در كنكور 84 ) چند سوال مفهومی درآورده بودند كه نزديك به 85% دانش آموزان نتوانسته بودند به آن جواب دهند .
پس واضح و مشخص است كه اكثريت داوطلبان به متن كتابها اصلا” اهميت نمی دهند .