همراه با شما تا آزمون سراسري (۵)
اگر خوانندگان دايمي هفتهنامه پيکسنجش به ياد داشته باشند، در اواخر سال گذشته و همزمان با آغاز مهلت ثبتنام داوطلبان در آزمون سراسري سال 1401، ما به صورت پي در پي، و البته با فواصل چند هفته يک بار، مفاد اين ستون را به يادآوري موارد لازم براي داوطلبان اين آزمون مهم اختصاص داديم که با عنوان «همراه با شما تا آزمون سراسري» انتشار يافت.
حال از آنجا که از امروز تا آزمون سراسري 1401 که در روزهاي 8، 9، 10 و 11 تير ماه برگزار ميگردد، حداقل 9 روز باقيمانده است، و همچنين با توجه به اين شرايط ويژه زماني براي داوطلبان آزمون سراسري سال جاري، شايسته دانستيم مواردي را که رعايت آنها در روزهاي باقيمانده تا «کنکور» از سوي داوطلبان اين آزمون، راههاي رسيدن به موفقيت را براي آنها هموارتر ميسازد، در اين ستون در شماره پيشِرو و شماره آينده، به طور فهرستوار بيان کنيم؛ با اين توضيح که اين موارد، تمام مواردي نيستند که عمل به آنها براي کسب موفقيت در آزمون سراسري لازم به نظر ميرسد، و البته هر يک از شما داوطلبان گرامي نيز ميتوانيد موارد ديگري را در اين زمينه، که از نزديک با آنها برخورد کردهايد، به موارد ذيل اضافه کنيد:
در اين روزهاي آخر و فرصتهاي پاياني، ديگر زماني براي آغاز مطالعه هيچ درسي نيست؛ بلکه بايد در اين ايام، تنها به مرور نکات کليدي هر يک از دروس و جمعبندي آنها پرداخت.
جمعبندي مطالب، زماني مثمر ثمر هست که ما همه دروس را خوانده و در اين روزها تنها قصد مرور آنها را داشته باشيم تا از يادگيري کامل آن دروس اطمينان حاصل کنيم.
در جمعبندي دروس، بهتر است مواردي که در ذيل ميآيد، رعايت شود:
1- مرور درسهاي مطالعه شده.
2- مرور آخرين نکات مهم و کليدي هر درس که آنها را به صورت جداگانه يادداشت کردهايم.
3- جبران ضعفها و کاستيهاي آزمون و مطالعه و بازخواني آن دسته از مطالبي که به پرسشهاي مربوط به آنها پاسخ نداده يا پاسخ نادرست دادهايم.
4- هرگز روش مطالعه خود را در اين مرحله تغيير ندهيد؛ به عبارت ديگر، به همان صورتي که تا به حال مطالعه کرده و به آن شيوه خو گرفتهايد، مطالعه خود را ادامه دهيد؛ زيرا در اين زمان، ديگر فرصتي براي آزمودن ساير روشهاي مطالعه باقي نمانده است.
5- به هيچ وجه از ساعات خواب خود در اين ايام، کم نکنيد؛ چون کاستن از ساعات خواب، بازده مطالعه و کيفيت يادگيري شما را به صورت قابل توجهي کاهش ميدهد.
6- برنامه غذايي منظمي در اين روزها براي خود تدارک ببينيد و از غذاهاي سالم، تازه و پُر انرژي استفاده کنيد، و، در عين حال، پرخوري هم نکنيد.
7- مطالعه خود را از يک ساعت مشخص شروع و در يک ساعت مشخص نيز تمام کنيد.
8- نگرش کلي خود را درباره آزمون سراسري و سؤالاتي که براي پاسخگويي در اين آزمون به شما ارايه خواهند داد، با خوشبيني واقعنگرانهاي همراه کنيد و در مجموع درباره آن مثبتانديش باشيد. مطمين باشيد که داشتن نگرش بدبينانه درباره آزمون سراسري، تاثير خوشايندي بر آزمون شما و چگونگي به انجام رساندن آن نخواهد گذاشت.
9- آرامش خود را حفظ کنيد و در اين باره به موارد ذيل توجه کنيد:
الف – در همه حالات و لحظات خود، به خصوص در اين روزهاي نزديک به آزمون سراسري، توکل به پروردگار لايزال را، که بهترين آرامش دهنده ما و سرفصل همه خوبيهاست، فراموش نکنيد و همواره از او ياري بخواهيد و براي حل مشکلات و برطرف نمودن کاستيها و ناخوشيها، فقط به او پناه ببريد.
ب – حفظ آرامش دروني از سوي داوطلب و اطرافيان وي، به ويژه والدين، مهمترين چيزي است که در اين روزها بسيار حياتي و سرنوشت ساز است.
پ – در اين روزهاي آخر قبل از برگزاري آزمون، براي حفظ آرامش دروني، بايد از درگير شدن با هرگونه مسايل هيجاني، که در زندگي امروزين هر يک از ما کم و بيش به چشم ميخورد، حتيالامکان خودداري کرد.
آگاه باشيد داوطلباني که با تن و رواني خسته و رنجور و خاطري پريشان، در آزمون سراسري حضور مييابند، هر چند که از آمادگي درسي و علمي بالايي نيز برخوردار باشند، نميتوانند به خوبي از ذخيرههاي ذهنيشان در اين چند ساعت (آزمون سراسري) استفاده نمايند، و به نتيجه مطلوبي که در انتظار آن به سر ميبرند، نيز نخواهند رسيد.
10- پرداختن به ورزش و تفريح در اين ايام، از ديگر نکات مهمي است که لازم به نظر ميرسد؛ بنابراين، نکات ذيل را درباره ورزش و تفريح در اين روزها به خاطر داشته باشيد:
الف – پرداختن بيش از اندازه به ورزش و تفريح و همچنين دوري کامل داوطلب از اين دو مقوله در اين ايام، هر دو به يک اندازه اشتباه است؛ پس حفظ تعادل را در انجام اين موارد از ياد نبريد.
ب – در اين فرصت، براي حفظ شادابي و نشاط و بالا بردن روحيه خود، بهتر است که به انجام ورزشهاي مناسب و قابل دسترسي، مانند:
پيادهروي در يک فضاي مناسب چون پارکها و بوستانهاي شهري يا باغات روستايي، دوچرخهسواري، شنا، و بازيهاي مورد علاقه خود، مانند: تنيس روي ميز، فوتبال، واليبال، شطرنج و … بپردازيد و بدين ترتيب، تن و روانتان را شاداب و پرنشاط ساخته و خود را براي حضوري شکوهمند در اين مسابقه بزرگ کشوري آماده کنيد.
پ – اختصاص حداکثر دو تا سه ساعت در هر شبانهروز براي انجام ورزشهايي که در بند پيش از آنها صحبت شد، مناسب به نظر ميرسد؛ در هر صورت، ميانهروي در انجام اين کار و هر کار ديگري را فراموش نکنيد.
در آزمون سراسري و ساير آزمونهاي مهم زندگيتان موفق باشيد