انگيزة خود را تقويت کنيد
تعطيلات نوروزي به پايان رسيد و بسياري از داوطلبان در اين ايام بيش از استراحت و ديد و بازديد به مطالعۀ دروس و رفع عقب ماندگيهاي درسي پرداختند. عدهاي نيز خود را براي آزمونهاي آزمايشي آماده ميکنند و اميدوارند که در اين آزمونهاي آزمايشي، نتايجي بهتر از گذشته کسب کنند.
عدهاي به نتايجي قابل قبول دست مييابند و عدهاي ديگر نيز به آنچه انتظار داشتند نميرسند. گروهي نيز متاسفانه دچار ياس و نااميدي ميشوند؛ زيرا از يک سو ميدانند که فرصت زيادي تا آزمون سراسري باقي نمانده است و از سوي ديگر انتظار داشتند که آن همه مطالعه در تعطيلات نوروز، نتيجهاي بهتر از اين داشته باشد. احساس ياس باعث ميشود تا اين افراد، انگيزه درس خواندن را از دست بدهند و بعد از نوروز به جاي جديت بيشتر و برنامهريزي دقيقتر، وقت خود را به بطالت بگذرانند و به درس و تست پشت کنند.
چه بايد کرد؟
بيشک، تفاوت ميان موفقيت و شکست، در بيشتر مواقع به دليل توانايي ايجاد انگيزه است. اين انگيزه است که باعث ميشود استقامت کنيد و پيروزمندانه از خط پايان عبور کنيد.
پيشنهادهاي زير ميتواند به شما کمک کند که انگيزه لازم را براي ادامۀ راه داشته باشيد.
* به دوستان و نزديکان خود بگوييد که قصد انجام چه کاري را داريد؛ زيرا آشکار و اعلام کردن نقشههايتان، برگشتن يا رها کردن آنها را سخت ميکند.
* کار را به گامهاي کوچک، آسان و قابل دستيابي تقسيم کنيد.
* با يکي از جوانب کار شروع کنيد و به اينکه چقدر انجام آن طول ميکشد يا اينکه چگونه آن را تمام کنيد، فکر نکنيد؛ براي مثال، اگر در درس فيزيک ضعف داريد، به مجموعه مباحثي که بلد نيستيد، فکر نکنيد؛ چون حجم زياد اين مباحث باعث ميشود که از مطالعه منصرف شويد؛ اما اگر فقط به مطالعه يک فصل يا يک مبحث فکر کنيد، راحتتر از پس آن برخواهيد آمد و بمرور خواهيد ديد که چقدر در آن درس پيشرفت خواهيد کرد. يک ضربالمثل قديمي ميگويد: «دست مرد است، چشم نامرد»؛ يعني چشم، عظمت کار و حجم زياد را ميبيند و منصرف ميشود، اما دست اقدام ميکند و موفق ميگردد.
* به درسي فکر کنيد که قبلاً آن را به کندي مطالعه کردهايد. چگونه آن را پيش برديد؟ آيا هيچ بخش از آن مطالعه برايتان رضايت بخش بود؟ آيا ميتوانيد از راهکارهايي مشابه براي پيشبرد شيوۀ مطالعۀ فعلي استفاده کنيد؟
* ليستي از تکاليف و همچنين کارهايي که انجام دادهايد، تهيه کنيد. علامت زدن موارد انجام شده هميشه سبب افزايش اراده و انگيزه ميشود.
*تعيين زمان پايان کار باعث متمرکز شدن ذهن ما ميشود و به ما حرکت ميدهد و ما را متمرکز نگاه ميدارد؛ البته اگر زياد تحت فشار زمان باشيم، افزايش اضطراب ميتواند مخرب باشد و روي عملکرد ما تاثير منفي بگذارد يا حتي ممکن است که در مسير حرکت يخ بزنيم و دست از عمل کردن برداريم؛ بنابراين، به نقطۀ پايان، به شکل يک پايان مثبت براي رسيدن به هدفتان نگاه کنيد، نه به صورت هيولايي که از دور پديدار ميشود!
اگر به هر دليل، در چند مرحلۀ کليدي، کار از دستتان خارج شد و از برنامه عقب مانديد، علت را پيدا و ثبت کنيد و يک تاريخ مشخص براي تکميل برنامۀ خود تعيين کنيد تا با آمادگي و روحيهاي بهتر، دوباره شروع کنيد.
* وقتي بيحوصله هستيد و انگيزه لازم را نداريد، راست بنشينيد و لبخند بزرگي بر چهره بنشانيد؛ خواهيد ديد که واقعاً شادتر ميشويد؛ بنابراين، به جاي اينکه به دنبال انگيزه و اشتياق براي مطالعه کردن باشيد، خود را مشتاق و شاد نشان دهيد؛ خواهيد ديد که اشتياق لازم ايجاد ميشود.
- هفته نامه پیک سنجش